Stoopkes kippen

Hanengedrag

Eerst en vooral moet je een poging doen om het gedrag van je haan te begrijpen. Weten waarom een haan kwaad en agressief reageert op bepaalde zaken, is al het eerste stuk van de oplossing. Wat wij, mensen, beschouwen als "kwaad en agressief", behoort tot normaal hanengedrag.

Een haan is voorbestemd om zijn hanentaken te doen vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maand. Zijn instinct krijgt de bovenhand om te doen wat de natuur hem opgedragen heeft.

Wat wij mensen als normaal beschouwen, ziet de haan met andere ogen. Een klein kind, dat niemand kwaad zou doen, is in zijn ogen een bedreiging. Als een haan een klein kind aanvalt,  moet je alleen de schuld bij jezelf zoeken. 

Sommige hanen zijn heel volgzaam en willen zelfs op je schoot zitten. Een haan is echter niet geprogrammeerd om een baby te zijn, behandel hem dan ook niet zo.

Hij zal ook niet opschieten met andere hanen, tenzij deze als kuiken in het hok geboren zijn. De ene is al verdraagzamer dan de ander maar ze kunnen vechten tot de dood. De meeste hanen dulden geen concurrenten.

Kiezen tussen een agressieve en een volgzame haan is geen gemakkelijke keuze. Reken maar dat een agressieve haan veel beter zijn kippen en kuikens zal verdedigen.   Het enige wat hij moet leren is dat een mens niet mag worden aangevallen. Sommige vertellen dat een haan zichzelf zou opofferen om zijn kippen te sparen, anderen beweren dat  kippen vluchtdieren zijn en dat een haan zijn hen niet zal verdedigen. Deze theorie kan wel opgaan als de aanvaller een dier is maar als de aanvaller een mens is, zal de haan zeker ingrijpen.

Voldoende kippen is een absolute noodzaak voor een haan. Bij te weinig kippen treedt hij constant dezelfde kippen. Hierdoor ontstaan er verwondingen die soms een hechting nodig hebben.  Hij heeft nu eenmaal de opdracht gekregen om voor het nageslacht te zorgen.

 

Omgaan met een agressieve haan

Het eerste wat je jezelf moet afvragen als je geconfronteerd wordt met een agressieve haan is: "Ben ik overdreven bang van de haan?".

Als het antwoord "ja" is, zorg zo vlug mogelijk voor een nieuw tehuis voor je haan!

Als je niet overdreven bang bent en je bent bereid om wat tijd door te brengen met je haan, zal het je lukken om het "agressieve" tot een aanvaardbaar niveau te brengen. Een niveau waar zowel jij als je haan kan mee leven.

De hanen en kippen hebben een pikorde. Als de haan jou aanvalt, wil dat zeggen dat hij je beschouwt als een ondergeschikte haan. Dit gedrag moet je kunnen ombuigen en zorgen dat hij jou als opperhaan beschouwt. Je moet wel heel consequent zijn in je gedrag. Bij de minste tekenen van agressie moet je ingrijpen.

Vooreerst zorg dat je jezelf beschermt. Draag een lange broek en lange mouwen, desnoods met handschoenen.

Bij het eerste teken van agressie neem je de haan vast. Je trekt je niets aan van zijn protest. Je laat hem onder geen enkele voorwaarde los. Blijf er 15 minuten of langer mee rond lopen zodat hij wat kalmeert. Geniet ondertussen van de omgeving en spreek niet tegen hem. Als je voelt dat hij rustig geworden is, zet hem neer. Als hij opnieuw aanstalten maakt om aan te vallen, neem hem opnieuw op. Herhaal dit tot je hem kan neerzetten zonder dat hij agressief is. Als dat lukt, wandel je rustig weg zonder er naar om te zien.

Wees steeds op je hoede als je op zijn terrein gaat. Ga nooit op je hurken zitten maar maak je zo groot mogelijk, stap er naar toe, probeer te kraaien en wapper met je armen! Het is inderdaad geen zicht maar de haan zal achteruit deinzen. Jij bent immers de opperhaan voor wie hij het onderspit moet delven.

Als je de kippen voedert, zal de haan proberen tussen jou en de kippen te komen. Laat het niet toe, hij moet wachten tot jij weg bent en komt dan pas aan de beurt. Een haan laat eerst zijn kippen eten en zal dan pas zelf eten. Hij mag pas eten nadat de opperhaan, jij dus, zich verwijderd heeft.

Dit klinkt allemaal hard maar dit is puur hanengedrag. Alleen op deze manier zal je met een agressieve haan kunnen omgaan. Veel succes en denk eraan: de aanhouder wint!

 

de kippentuin