Stoopkes kippen

Hobby: de hanenzetting

Het hanenzetten is opgenomen in de Vlaamse inventaris van immaterieel cultureel erfgoed.

 

 

Wat is een hanenzetting?

De hanenzetting is een oude volkssport die ook nog in Oost- en West-Vlaanderen georganiseerd wordt. (In Nederland noemt men het hanenkraaiwedstrijd, in Limburg spreekt men van zangwedstrijden)
 

De Vlaamse liefhebbers komen (meestal) de zondagvoormiddag met hun hanenbak naar de zetting waar de haan gedurende 1 uur (van 9u15' tot 10u15') op een rustige plaats kan kraaien. De hanen verhuizen van hun hanenzak naar de hanenbak. Als het startschot gegeven wordt, beginnen de liefhebbers te tekenen op de lat. Voor elke goede kraai komt er een streepje bij. De keurders doen de ronde om te zien of de hanen wel goed kraaien. Diegene die teveel slechte kraait (6 op 30 bij de vierledige of  8 op 30 bij de drieledige) wordt uitgesloten. Na een uur wordt geroepen: "latten op de grond". De haan met de meeste kraaien is gewonnen! Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie- en vierledige hanen. De vierledige  hanen kunnen 2000 kraaien per uur halen en de drieledige zelfs meer dan 3000 kraaien per uur! Na de zetting worden de ringen van de hanen gecontroleerd. De nummers op de gesloten ringen moeten namelijk overeenkomen met de nummers op de inschrijvingsbriefjes. Als blijkt dat dit niet zo is, wordt de haan uitgesloten. De kraaien worden door de keurders op de inschrijvingsbriefjes vermeld om daarna gerangschikt te worden. Dan verhuizen de spelers naar het clublokaal waar de rangschikking bekend gemaakt wordt en de prijzen uitgereikt worden.
De baasjes kunnen met een bloemetje en een kleine geldprijs naar huis.

Een leuke hobby waar je niet alleen de zondagvoormiddag kan van genieten maar waarvoor je elke dag opnieuw met je haan en zijn kippen moet bezig zijn. Deze krielen worden speciaal hiervoor gekweekt ( in de volksmond noemt men ze engelse haantjes!) en door hun baasjes uitstekend verzorgd en vertroeteld.

Ook gewone rashanen of mixhanen kunnen meespelen. Die kraaien wel niet zo vlug maar tenslotte gaat het hier om het amusement en niet om te winnen. Een baardkriel en een serama zijn reeds lid! Voor deze hanen wordt een aparte reeks voorzien: "de vrijkraaiers".  Deze reeks kraait maar een halfuur in plaats van een uur.

Een paar keer per jaar wordt er ook in open bakken gespeeld. Hier gaat het dan om de pronostiek en het meest aantal kraaien. Deze manier van spelen is overgewaaid vanuit Limburg. In de Limburg spreekt men van zanghaantjes in plaats van kraai- of krielhanen.

Er zijn momenteel 2 Bonden in Vlaanderen waar hanenzettingen op deze manier georganiseerd worden.  In Oost-Vlaanderen telt  De.Vla.Kra (de Vlaamse Kraaihanenliefhebbers) maatschappijen: Zingem (de Klubkraaiers),  Kruishoutem (de Beekkraaiers) en Machelen (de Statiekraaiers). Hier wordt hoofdzakelijk met vierledige hanen gespeeld.
Het verbond West-Vlaanderen, de Ronde van Ardooie, telt 3 maatschappijen: Eernegem, Torhout en Ardooie. Hier wordt hoofdzakelijk drieledig gespeeld.

In de Limburg zijn er zeker nog een 40-tal hanenclubs. Daar hebben ze nog een opkomst van meer dan 100 hanen per keer.

logodevlakra.gif picture by deklubkraaiers
Het spelreglement kan dan wel iets verschillen maar de haantjes kraaien of zingen overal!

 

 

 

 

 

 

 

de kippentuin