Stoopkes kippen

Kippengedrag

Kippen zijn van nature uit heel nieuwsgierige wezens die houden van scharrelen. Ze pikken aan alles wat ze tegen komen om er zeker van te zijn dat ze geen lekkernijen links laten liggen. Een kuil maken om lekker in te genieten van een zandbad, behoort tot één van hun favoriete bezigheden. Soms beslist men om enkel hennen te houden omdat een haan voor last kan zorgen als hij kraait. Ook hennen hebben hun negatieve kantje! De hennen moeten voor het nageslacht zorgen en worden broeds. Sommige rassen zijn zelfs veelvuldig en hardnekkig broeds.

 


Scharrelen

Kippen scharrelen de godganse dag. Wanneer ze een beperkte ruimte krijgen, slopen ze een grasveld binnen een mum van tijd. Het aantal kippen aanpassen naar de grootte van je graspleintje is dus een verstandige beslissing. Te veel kippen houden, betekent dat je kiest voor een kale grond. Een moestuin heeft voor de kippen een grote aantrekkingskracht. Al die verse blaadjes zijn niet alleen een lust voor hun oog maar ook voor hun maag. Zelfs in een bloementuin vinden ze hun gading. Bepaalde bloemen zijn een echte lekkernij voor kippen en zullen door hen onder de loep genomen worden. Ongedierte zoals wormen, slakken, insekten vormen een feestmaal voor de kippen. Gedaan met korrels tegen de slakken, sproeien tegen luizen op de rozen, poeder strooien tegen de mieren... allemaal produkten die schade zouden kunnen toebrengen aan je lievelingsdieren! Van al die "pikactiviteiten" worden de kippen moe en vuil. Rusten in een door hen gegraven kuil en languit genieten in de zon hebben ze dan wel verdiend.

FotoFlexer_Photo-2.jpg picture by deklubkraaiers

 

Het zandbad

Kippen die een grote tuin ter beschikking hebben, vinden altijd wel een plaatsje om een stofbad te nemen. Hun leuze is: een propere kip is een gezonde kip! Hun lievelingsplekjes zoeken ze onder een struik, in een leeg moestuinbed of bloembed, kortom ergens waar ze zich op hun gemak voelen en niet constant gestoord worden. Die stofbaden vinden ze nodig om zichzelf proper te maken en zich te ontdoen van eventuele luizen en mijten.  De grootte en diepte van die geïmproviseerde baden verschilt naar gelang het ras van de kip. Kippen met pootbevedering maken duidelijk minder diepe kuilen dan hoenders zonder pootbevedering. Deze laatste wanen zich soms in oorlogstijd en graven ganse loopgrachten! Gelukkig hebben ze hun voorkeursplekjes waar ze zich dan ook aan houden. Vandaar dat het handig is om op een zonnige dag wat antiluispoeder in hun badjes te strooien. Op die manier zorgen ze zelf voor de verspreiding van het poeder tussen hun veren en ben je de luizen en mijten een stapje voor. 

FotoFlexer_Photo1.jpg picture by deklubkraaiers

 

 

Broedsheid

Een hen heeft een natuurlijk instinct dat haar erop wijst dat de tijd rijp is om aan gezinsuitbreiding te doen.  Meestal gebeurt dit na het leggen van een reeks eieren. De hormoonspiegel verandert en ze beslist om te gaan broeden. Ze verliest wat veren op haar borst, blijft op haar nest zitten, maakt zachte geluidjes en pikt als je er ook maar naar wijst! Als er geen eieren in het nest liggen, zal ze beslissen om te broeden zonder eieren en zelfs kalkeieren zal ze proberen levend te maken! Het kippenbaasje zal hier moeten ingrijpen en beslissen wat er verder gebeurt. Je kan er voor kiezen om ze broedeitjes te geven en na 21 dagen kan ze dan voor de kuikens zorgen. Of je kan beslissen om ze broedsaf te maken wat bij sommige rassen een hele opdracht is.  In deze periode vertikt ze het zelfs om ook maar één ei te leggen. Het onkruid in de tuin zal blijven groeien want de kip verlaat haar nest enkel om iets te eten en te drinken wat ongeveer een kwartiertje per dag in beslag neemt. Gelukkig is er in die periode nog de haan die de keukenrestjes komt oppikken en als eenzaat door de tuin slentert!

FotoFlexer_Photo-1.jpg broedse brahma picture by deklubkraaiers

 

Ondanks hun soms eigenaardige gedragingen blijven kippen relatief gemakkelijk te houden huisdieren. Het zijn natuurlijke onkruidbestrijders en ze produceren de beste meststof voor de tuin. Het zijn huisdieren met een sterke persoonlijkheid die uitblinken in het verwerken van al je keukenrestjes. Ze hebben een hoge aaibaarheidsfactor en sommige onder hen nestelen zich graag op je schoot. Jouw moeite om hen een degelijke thuis te geven wordt trouwens dagelijks beloond met verse scharreleieren.

 

de kippentuin