Stoopkes kippen

Mijn kippen

De kippenliefde is mij met de paplepel ingegeven! Mijn pa en pe waren fervente kippenliefhebbers...

Mensen die geen kippen hebben weten echt niet hoe lief deze dieren kunnen zijn. Hier worden ze behandeld als huisdieren. Hun dankbaarheid tonen ze door veel eitjes terug te geven...

Momenteel heb ik 2 brahma's (hoenders), een witte cochinkrielhaan en een duo cochinkrielen kleurslag porselein. Deze rassen zijn heel gemakkelijk tam te maken en vliegen niet zo hoog.  Het enige nadeel is dat ze regelmatig broeds zijn. Of misschien is dit zelfs een voordeel... een electrische broedmachine heb ik niet nodig!

Daarnaast heb ik twee kweekkoppeltjes serama's. Deze zijn echte huiskippen, net zo tam als een hond of een kat.

Elke soort heeft zijn eigen hok met daaraan een overspannen uitloopren. Toch staan ze altijd paraat om... een wandeling door de tuin te maken, een zandbad te nemen onder de sparren, wat onkruid te wieden, aan mijn bloemen te pikken,  aan de achterdeur een lekker hapje te komen vragen,  mij gewoon wat gezelschap houden...

Mijn hanen hebben ook een naam:  Fragiel de cochin porselein, Abott de witte cochin, Louis de bleke serama en Ludwig de donkere serama. Dan is er ook nog een hele tamme brahmahen die noemt Siska, het vrouwtje van Louis noemt Louise en het vrouwtje van Ludwig noemt Lisa.

Vragen de kippen veel van mijn tijd?  Wel, de kippenhokken moeten op tijd schoongemaakt worden, proper water en eten moet bezorgd worden, de eitjes moeten geraapt worden. Heel regelmatig moeten alle kippen grondig gecontroleerd worden op kalkpoten, veermijten, luizen... en ander ongedierte. Elke avond gaan de hokken dicht en in de morgen terug open... Kippen vragen dus toch wel wat tijd... Tijd om tot rust te komen, tijd om te genieten, tijd om gelukkig te zijn met een ei...

Je komt geen tijd tekort als je er tijd voor over hebt!

  

Vooraleer je kippen neemt, sta eventjes stil bij de onderstaande vragen. Op die manier zijn kippen en baasje tevreden!

433.gif picture by deklubkraaiers Kippen kunnen wel zo'n 7 tot 10 jaar oud worden, wil je er zolang voor zorgen?

433.gif picture by deklubkraaiers  Hok, ren en voeding kosten geld, heb je dat er voor over?

433.gif picture by deklubkraaiers Elke dag moeten de kippen eten en drinken krijgen, wie gaat dat doen? Ook als het vriest dat het kraakt of als de regen met bakken uit de lucht komt? Ook als je zelf ziek bent?

433.gif picture by deklubkraaiers Wie gaat het hok schoonmaken en haalt benodigdheden zoals voer, aubiose,...?

433.gif picture by deklubkraaiers Durf je een kip vastpakken? Ze moet nagezien worden op luizen!

433.gif picture by deklubkraaiers Is er iemand die voor de kippen wil zorgen, als je op reis gaat?

433.gif picture by deklubkraaiers Soms heb je medicijnen nodig of zelfs een dierenarts. Wil je dat betalen? 

433.gif picture by deklubkraaiers Is er een geschikte plaats in de tuin voor een kippenhok? Ze houden van de zon maar moeten de schaduw kunnen opzoeken.

433.gif picture by deklubkraaiers Als de kippen vrij in de tuin rondlopen, laten ze alles vallen, waar ze lopen! Ben je bereid kippenpoep op te ruimen?

433.gif picture by deklubkraaiers Je mag rekenen op maximum 1 ei per dag per kip. Hoeveel kippen kan je dan nemen?

433.gif picture by deklubkraaiers Weet je dat sommige kippen om de haverklap broeds worden. Ben je bereid kuikentjes te nemen of de kip broedsaf te maken? 

433.gif picture by deklubkraaiers Als er kuikentjes komen, zijn 60% hanen. Wat ga je met al die haantjes doen?

 

   

 

                                              

de kippentuin