Stoopkes kippen

Het kleinste kipje ter wereld: de serama

De serama is het kleinste kipje ter wereld, afkomstig van MaleisiŰ.  Ze zijn supertam en hebben een heel lief karakter waardoor ze heel geschikt zijn als huiskip.  De speciale houding van de serama verkrijg je door veel te oefenen. Die houding is nodig om te showen als je aan tentoonstellingen meedoet. Zelf heb ik de kipjes enkel voor het plezier en de vriendschap.

De serama's  worden onderverdeeld in 3 klassen (A, B of C) volgens gewicht (van 350 tot 600gr).  In 2000 zijn ze ge´mporteerd in Amerika en zo naar Europa gekomen, sedert 2006 zijn ze ook in Nederland en BelgiŰ. Op een leeftijd van ongeveer 18 maand zijn ze volgroeid. Als je een A- of een kleine B-klasse hebt, heb je het kleinste kipje ter wereld. Toch gaat het mij niet zozeer om de grootte maar wel om de uitzonderlijke karaktereigenschappen.

De kuikentjes zijn altijd een verrassing. Ze kunnen om het even welke kleur hebben. Het is ook niet te voorspellen hoe groot het kuiken wordt. De eitjes heb je in alle kleuren van wit tot diepbruin. Ze zijn piepklein en kunnen reeds de 19de dag uitpikken. De serama-eieren zijn heel gevoelig voor trillingen vandaar dat natuurbroed betere uitkomsten geeft dan een broedmachine. Een seramahen legt heel het jaar door en is vrij regelmatig hardnekkig broeds. Als je nageslacht wilt, heb je best geen A-hennetje.

serama-eitje

De serama's zijn niet goed bestand tegen de koude. Hoe kleiner van formaat hoe lastiger ze het hebben bij koude temperaturen. Ze hebben beschutting nodig tegen regen en wind want ze haten kletsnatte dagen. In koude winterdagen stellen ze zelfs een plaatsje voor de kachel op prijs. Als ze in de winter binnen zitten, hebben ze een aanpassingsperiode nodig vooraleer je ze terug buiten in hun hok kan plaatsen. Hou ze vooral goed in de gaten. Als ze inÚÚn gedoken zitten, hebben ze koud. Zorg ervoor dat ze voldoende voedsel hebben, vooral ma´s slaan ze gretig naar binnen. Het lijkt er wel op dat ze zich stilaan aanpassen aan onze temperatuur. Onze serama's blijven gans de winter buiten in hun hok en ren. Bij heel koud weer voorzien we de ren van plastiek zodat ze toch beschut zijn tegen de gure wind.

De hanen kraaien met een aantal decibels die beduidend lager zijn dan bij hanen van andere rassen. Ze kunnen gemakkelijk in de stad gehouden worden zonder geluidsoverlast te veroorzaken. Haantjes die samen opgroeien, kunnen het meestal goed met elkaar vinden.

 Het zijn dure kippen vandaar dat ze hier de bijnaam krijgen van Ferrari-kippen. Laat je vooral niet vangen... raszuivere serama's zijn prijzig. De serama's zijn aan een opmars bezig. Neem een seramakip als huisdier en je zal er geen spijt van krijgen.

Het zijn echte huisdieren, net zoals een hond of een kat. Nu denk je: "een kip in huis en wat met de kippenstrontjes?" Geen probleem! Er bestaan heuse kippenluiers. Die kippenluiers worden op het internet te koop aangeboden. Iemand die overweg kan met een naaimachine maakt die natuurlijk zelf. Sommige serama's hebben zelfs een ganse kleerkast ter beschikking en gaan naar de pedicure. In Vlaanderen is dit nog toekomstmuziek maar hou het maar in de gaten... het kippenvirus slaat hier ook toe. De foto's hieronder zijn afkomstig uit de Verenigde Staten. Het is daar al een echte rage.

For those who believe in fairytales...

   zijn we niet schattig?   het bloemetje en de bij!   de kerstmiskip!   de tuinmannen!           

Als verblijf in huis kan je een konijnkooi of een papegaaikooi gebruiken. Liefst van al zitten ze bij de mensen.  Ze hebben een stuk opvoeding nodig net zoals een hond of een kat. Hoe meer tijd je er aan besteed, hoe meer je in de plaats krijgt. Voor de rest verzorg je ze net zoals een gewone kip. Je geeft ze kippenvoer, je zorgt dat ze buiten kunnen scharrelen, je zorgt dat ze een legnestje ter beschikking hebben, je controleert ze op luizen en als het nodig is, geef je ze een wasbeurt! Eerst wassen in lauw water, afdrogen met een handdoek en dan droog f÷hnen!

Zalig!
 

Door al die heisa rond de serama zou je bijna vergeten dat het een kip is. Het dier heeft recht op een kippenleven. Geef het daar dan ook de kans toe. Een kip in de living is heel aantrekkelijk maar een kip heeft behoefte aan scharrelruimte, aan lekker zandbadderen in de zon, aan wormen zoeken in de aarde, aan grassprietjes pikken... kortom allemaal zaken die in de meeste livings niet kunnen. Het is daarom aangewezen dat ze over een veilig hok en ren buiten beschikken. Laat ze wel niet los in je tuin lopen zonder toezicht. Er liggen een hele reeks belagers op de loer. Denk maar aan de kat of de hond of aan het gevaar dat vanuit de lucht dreigt. Geniet van het kleinste en tamste kipje ter wereld dat in eerste instantie geboren is om een kip te zijn.

  

 

de kippentuin