Stoopkes kippen

Kippenziekten

 

pilklein.gif image by deklubkraaiersNatuurlijk kunnen kippen ziek worden. Als je geen ervaring hebt, ga dan zeker niet zelf experimenteren. Een goede pluimveedierenarts weet raad. Het kost wel iets maar de kippen rekenen op jouw hulp! Bij ernstige problemen kan je altijd terecht op de campus diergeneeskunde van de Universiteit Gent en hier vind je een dierenarts in jouw buurt. Alleen het postnummer intikken en de computer doet de rest!

pilklein.gif image by deklubkraaiersKippenziekten kun je beter voorkomen dan genezen. Daarom vind je hieronder 10 vuistregels.
  1. Zorg voor voldoende ventilatie in het kippenhok.
  2. Geef gezonde voeding.
  3. Bewaar het kippeneten in een afgesloten ton.
  4. Haal bederflijke etenswaren, die niet opgegeten zijn, nog dezelfde dag uit het hok.
  5. Hou het hok en de ren proper, dus poetsen voor het nodig is.
  6. Zorg voor voldoende ruimte. Stress (te veel dieren, vechtpartijen...) vermindert de weerstand van de kippen.
  7. Kuikens horen thuis in een kuikenverblijf of in een extreem proper hok.
  8. Hou nieuwe dieren een periode in quarantaine en observeer ze goed, voor je ze bij de andere kippen plaatst.
  9. Ontworm de kippen tijdig en laat ze eventueel inenten tegen ongeneeslijke ziektes.
  10. Zorg voor een kippenziekenboeg en een kippenhuisapotheek.

 ziekenbed14.jpg picture by deklubkraaiers

pilklein.gif image by deklubkraaiersEen kip is een prooidier. Dit houdt in dat de kip zo lang mogelijk zal verbergen dat ze ziek is. Ziekte is een teken van zwakte en in de vrije natuur is een zieke kip een gemakkelijke prooi. Observeer de kippen dagelijks dan zal je het best merken als er iets aan de hand is. Er bestaan heel veel kippenziekten waardoor het niet zo evident is om zelf een diagnose te stellen. Je zou ook de moed verliezen als je door al de kippenziekten bladert. Een dierenarts kan een mestonderzoek doen waardoor al heel wat aan het licht kan komen. Van zodra je merkt dat er iets mis is, plaats je best de kip afzonderlijk. Als het koud is, doet een warmtelamp soms deugd en als het warm is, zorg je voor een koele ruimte waar de kip kan vertoeven.  Kippen kunnen niet zo goed tegen temperatuurschommelingen en houden eerder van koud weer dan van warm weer. Zorg dat ze iets te drinken krijgt desnoods door het zelf toe te dienen aan je kip.  Het gebeurt regelmatig dat de kip van zelf opknapt. Water met vitamines en wat krachtvoer, zoals kattenvoer, kunnen wonderen doen. En tenslotte... wacht niet te lang om een dierenarts te consulteren.

 

de kippentuin